top of page
Search

Returhantverket
Det går snabbt upp för mig att jag kommit till en affärsverksamhet där kunder blivit stammisar vilka ansluter så snart butiken öppnat på Trädgårdsgatan 10 i Skurup. Den ena kommer in för att hämta en kjol som sytts, en annan för att köpa garn och en tredje för att bara säga hej.


I lokalerna som en gång inhyste Café Cecil trängs garner, blixtlås, handarbeten, mössor, cykelskydd, väskor, trasmattor och mycket mer i de två rummen där Lena bedrivit Returhantverket i sju år.


Som den kreativa själv hon är såg hon möjligheter i tyger när hon besökte loppisar. Medan maken Sven gick målmedvetet och tittade efter det han hade planerat köpa gick hon runt och tittade vad som fanns. Hon hittade löpare, dukar och handdukar som ingen ville ha för att det fanns en liten kaffefläck eller ett hål.


På samma sätt som mina farföräldrar tog hand om det vi ägde, såg Lena potentialen i sakerna. En duk kunde bli en fin väska, en gardin kunde bli en barnklänning, ett klädesplagg kunde bli en mössa.

Under varumärket ”Lenas returhantverk” skapar Lena unika saker genom det hon själv kallar ”ändringsarbeten”. I butiken finns även andra hantverkare representerade, samt material för att själv kunna utföra sitt hantverk.


I butiken finns även mängder av garn. Lena har låtit efterfrågan växa utbudet. Från början var det inte alls tänkt att sälja garn men allt eftersom kunderna önskade det tog hon in sorterna. Även sytillbehören har utökats, där man kan hitta knappar, blixtlås, trådar och annat för att laga plagg som annars skulle slängas.


Jag kan inte låta bli att tänka på hur vi går varvet runt och hur våra barn nu föds in i det tankesätt som våra egna mor- och farföräldrar en gång hade. Köpa för livet. Ta hand om det man har. Respektera pengar, inköp och hantverket bakom en råvara, en möbel eller ett plagg.

Flera gånger har årets julklapp blivit något återvunnet eller handgjort och medan andra led av pandemin, gav denna Lena mer att göra. Att affärer uppmuntrar hållbarhet går inte att tvivla på men här känner man även kreativiteten och lugnet det ger hjärnan.

Tips! Udda veckor på måndagar klockan 18-20 erbjuder Returhantverket Stick- och hantverkarcafé. Du kan gå dit och arbeta med ditt hantverk eller för den delen lära dig ett nytt. Själv kommer jag absolut besöka caféet och lära mig sticka ryggsäckar i vår som jag kan ha till nästa kalla vinter.


Kontaktinformation:

https://returhantverket-i-skurup.business.site/

Trädgårdsgatan 10

274 34 Skurup

0702-42 7119

returhantverket@gmail.com


86 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page