top of page
Search

Våren 2024 med trädgårdsföreningenVår fantastiska trädgårdsförening (Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening) har äntligen släppt sitt vårprogram och här kommer det!


Årsmöte och föreläsning med Mona Wembling

Tid: måndagen den 12 februari, årsmöte 18.15

Tid: måndagen den 12 februari, föreläsning 19.00

Plats: Anderslövs församlingshem

Fika: till självkostnadspris

Mona Wembling är känd landskapsarkitekt och som lärare på SLU Alnarp samt driver eget företag. De senaste åren har Mona även odlat snittblommor som vi har kunnat beställa och köpa hemma hos henne. Denna kväll kommer vi att få höra Mona berätta om sin bok ”Stilla trädgård i stormigt landskap”. Boken kommer att finnas till försäljning under kvällen. Följ henne på instagram: monawembling eller erkestradgard.


Nu vaknar trädgården i Svaneholm - uppstart

Tid: söndagen den 14 april, 10.00 - 13.00

Plats: Trädgården i Svaneholm

Nu är det dags att räfsa, rensa, dela och städa i Svaneholm. Det blir god fika efteråt. Kom och gör en insats och ha trevligt under tiden!


Skogsträdgård på Rydeholms familjegård

Tid: måndagen den 6 maj, 19.00

Plats: Vid slutet av allén och slutet av Rydeholmsvägen 132-51, sträcker sig från landsvägen söderut med början 300 m öster om Anderslöv.

Anders Lindén har planterat träd på familjegården Rydeholm i hela sitt liv och har haft ett särskild fokus på agroforestry, skogsträdgård och nötodling sedan 2010. Rydeholm ligger mitt i odlingslandskapet på Söderslätt, på bördiga lerjordar som brukas konventionellt för spannmål, raps och sockerbetor. De huvudsakliga trädgrödorna på gården är Valnöt, Hassel och Kastanj men även Tall för pinjenöt, Mandel, Ginkgo och Araucaria har sina platser i odlingarna. Planteringarna är utformade holistiskt med biologisk mångfald, ekosystemtjänster och självregeneration som jämbördiga målsättningar integrerat med livsmedelsproduktionen. ”De flesta av mina vänner och kollegor är träd, men jag känner många människor också.” – Anders Visionen är således ett multifunktionellt produktionssystem som ger adekvat avkastning samtidigt som ekosystemstjänsterna är likvärdiga med vilda skogsliknande miljöer. Enligt Anders bör inte planteringarnas existensberättigande vara beroende av de annuella grödornas ekonomiska hållbarhet, men kan med fördel förenas med annuella system för att tillgodose hållbarhetsmål, i skapandet av ett ekologiskt hållbart jordbruk. ”Från ett träds perspektiv är tio år väldigt kort tid, men förhoppningsvis kan en hel del lärdomar redan dras från gårdens erfarenheter.”


Två trädgårdsentusiaster som älskar trädgård

Tid: onsdagen den 15 maj, 18.30

Plats: Slimminge 131, 274 92 Skurup

Parkering: parkering finns vid blåbärsodlingen, bakom huset

En presentation av Anna och Stefan själv ”Vi är två trädgårdsentusiaster som älskar trädgård, vi träffades när vi läste tillsammans på Alnarp och på den vägen är det. För sju år sedan började vi röja runt den stora dammen i den gamla hästhagen. Mängder med ogräs har rensats, dammkanten har mestadels stenlagts och woodlandpartier med magnolior, rhododendron, ormbunkar, julrosor, olika sippor och mycket annat, har anlagts. Några stora äldre träd och en stor buxbomshäck är kvar sen gammalt. Senaste åren har även en klippträdgård och ett par grusrabatter anlagts och tusentals vårlökar planterats. I anslutning finns även en odling av amerikanska blåbär.” Vi kommer även att åka till deras andra trädgård Slimminge 172 där deras presentationen är ”Runt vårt boningshus inne i byn har vi en mindre trädgård med surjordsrabatter och busk- och perennplanteringar samt en liten krukträdgård. Vi flyttade in här 2018, en del buskar och träd fanns sedan tidigare men mycket mer har planterats”.


Guidad vandring i Linderslunds Arboretum med Peter Linder

Tid: lördagen den 1 juni, 15.00

Plats: Linders Plantskola & Linderslunds Arboretum, Köinge 6902, 242 92 Hörby

Fika: plantskolans café har öppet.

Älskar du träd? Du är kanske nyfiken på träd med ätbara frukter, nötter och frön som du inte tillhör de vanligaste? Nu är det dags för ett spännande återbesök hos Linders Plantskola och Linderslunds Arboretum. När plantskolan var ganska ung var vi på besök och redan då var det spännande. Vi blir guidade av Peter Linder i Arboretet speciellt med inriktning på träd med ätbara frukter, nötter eller frön. Själva rundvandringen börjar cirka 15.30 då plantskolan är öppen till och med 15.00. Vi fikar i plantskolans café och sköter oss själva fram till dess att Peter är redo att guida. Vi har möjlighet att handla efter vår rundvandring också. Vill du beställa träd från plantskolans superlista ska du ha gjort det innan den 25 februari och dessa träd kan med fördel hämtas när vi besöker plantskolan. Det finns mycket spännande och ovanligt på listan. Sväng in om på plantskolans hemsida för att ta reda på mer: www.lindersplantskola.se


Växtmarknad

Tid: torsdagen den 6 juni, 11.00 - 14.00

Plats: Trädgården i Svaneholm

Kom och fynda rariteter, rejäla plantor, verktyg och en massa annat.

Villkor för säljare: Medlemsavgiften till vår trädgårdsförening, Skurup – Söderslätt, måste vara betald minst 14 dagar före växtmarknadens datum. Säljarna måste anmäla sig senast en vecka före försäljningen till Fritz-Göran Feldt. Telefon 070 – 5732183. Först till kvarn får sälja. Max 15 säljare. När du anmäler dig kommer vi att kolla mot medlemsregistret att din avgift är betald. 10% av försäljningen lämnas till föreningen efter dagens slut.

Vill man skänka överblivna växter till loppisbordet i Svaneholm mottages dessa tacksamt.


Medlemmar som vill visa sin trädgård eller känner till någon trädgård/park får gärna ta kontakt med styrelsen. Välkommen på våra intressanta aktiviteter, några behöver vi anmälan och förskottsbetalning till, men till de flesta är det bara att dyka upp på platsens adress och det hoppas styrelsen och programgruppen i Skurup Söderslätts trädgårdsförening att du kommer att göra. Du är alltid välkommen med en hjälpande hand i vår trädgård Svaneholm.

191 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page